عصب کشی و درمان ریشه دندان
در صورتی که پوسیدگی،
کانال عصبی دندان را درگیر کرده باشد، نیاز به خارج کردن اعصاب و عروق از داخل
ریشه و تمیز کردن کانال ها و پر کردن آن هست. عصبکشی به تعداد کانالهای هر دندان
انجام میگیرد. دندانهای جلویی بهطور معمول یک یا دو؛ و دندانهای عقبی سه یا
چهار کانال دارند. دندان عصبکشی شده از لحاظ ظاهری تفاوتی با دندان زنده ندارد
اما به مرور زمان دچار تغییر رنگ شده و احتمال شکستن دیواره پس از گذشت زمان وجود
دارد.
درمان
عصب کشی زمانی انجام می گردد که به علت گسترش پوسیدگی،فضای پالپ
دندان درگیر شده باشد.بیمارانی که نیازمند درمان ریشه می باشند معمولا با درد
فراوان به مطب دندانپزشکی مراجعه می کنند.که معمولا درمان آنها در یک جلسه انجام
می شود وroot canal دندان تکمیل می گردد.
در مواردی
مانند آبسه های دندانی یا در دندانهای با درد شدید ممکن است
نیازمند به درمان های دو جلسه ای شویم که این امر توسط دندانپزشک تشخیص داده می
شود.دندانها بعد از درمان ریشه نیازمند ترمیم تاج دندان و یا روکش می باشند.که در
مواردی که میزان پوسیدگی زیاد باشد و حجم زیادی از دندان از دست رفته باشد توصیه
به روکش دندان می شود.
روکش دندان بعد از درمان ریشه و عصب کشی:
بعد از درمان ریشه بهترین زمان برای ترمیم یا
روکش کردن دندان یک هفته بعد از درمان ریشه می باشد. در این مدت بیمار
ممکن است احساس درد به خصوص هنگام فشار بر دندان داشته باشد و یا دچار تورم در
اطراف دندان شود که این عمر طبیعی است و ممکن است نیازمند به درمان آنتی بیوتیکی
باشد.بیمار در فاصله ی بین درمان ریشه و ترمیم تاج دندان باید در خوردن مواد غذایی
سفت دقت کند تا تاج دندان دچار شکستگی و یا آسیب بیشتر نگردد.
.: مراحل مختلف عصب کشی و درمان ریشه
- ۱- در متون پیشین با ساختمان دندان سالم آشنا شده اید، اما این، تصویر دندانی که دچار پوسیدگی شده و پوسیدگی آن به عصب رسیده است. ورود میکروبها به پالپ دندان باعث ایجاد التهاب در پالپ شده و این التهاب باعث افرایش حجم پالپ شده و با توجه به اینکه پالپ دندان در یک محفظه بسته واقع شده باعث افزایش شدید فشار داخلی پالپ میشود. این افزایش فشار منجر به فشار آمدن به پایانه های عصب دندان شده و دندان درد شروع می شود. علت اینکه دندان درد شبها بیشتر است این است که موقعی که دراز میکشیم این فشار داخلی پالپ دندان باز هم بیشتر میشود. در زمانهای قدیم به تجربه دریافته بودند و سیخ داغ شده به محل پوسیدگی وارد میکردند دندان درد خوب میشد. علت آن بود که با سوراخ کردن سقف پالپ و جاری شدن خون فشار داخل پالپ کاهش پیدا کرده و درد کم می شد و با بیحسی و فرز و توربین دندانپزشکی ۱-پالپ را باز کرده و پانسمان می کنیم و این کار باعث خوب شدن دندان درد می شود.
- ۲- بعد از تمیز کردن و برداشتن پوسیدگی به کانالهای داخل ریشه دسترسی پیدا می کنیم. این کانالها باید از هر نوع بافت نرم و احتمالا میکروبها و …. پاکسازی شده و کانالها فرم داده شوند …. این کار به وسیله فایلها انجام میشود و بعد از این مرحله کانالهای ریشه آماده پر کردن می شود.
- ۳- کانالهای ریشه با موادی به نام گوتا پرکا پرمی گردد. این مواد سازگار با نسوج انسانی است و موادی همراه دارد که باعث مشاهده آن توسط رادیوگرافی میشود و در ضمن توانائی شکل پذیری و فشرده شدن را پیدا میکنن. تا این مرحله به دو بار رادیو گرافی نیاز است تا بتوان طول کامل ریشه دندان را اندازه گرفته و از پر شدن کامل ریشه مطمئن شد. پر کردن کامل و سیل آن اهمیت بسزائی دارد و عدم مهر و موم شدن کامل ریشه، باعث شکست درمان ریشه دندان خواهد شد. بعد از پر کردن ریشه معمولا دندان با پانسمان موقت پر می شود به دو علت اول اینکه این درمانها وقت گیر است و معمولا بیمار خسته میشود. در ثانی این کارها احتمال درد و ناراحتی های بعد عصب کشی را به همراه دارد که معمولاً پر کردن کامل را برای جلسه بعد و اطمینان از قطع شدن درد احتمالی موکول می کنیم.
۴- ترمیم تاج دندانهای عصب کشی شده باید با دقت صورت بگیرد چون هم نسج دندانی زیادی تخریب شده و هم به علت عصب کشی دندان خشک و شکننده می شود. معمولا دندانهای عصب کشی شده باید با پین داخل کانال همراه با یک ماده محکم مثل آمالگام پر شده و بعد حتما روکش گردد. هر چند روکش دندان هزینه بردار است اما ارزش آن را دارد که از شکست احتمالی دیواره های دندان جلو گیری کند. بیمارهای متعددی را سراغ دارم که توصیه کرده ام که روکش کنند ولی به علت سهل انگاری بعد از مدتی دندان تحت فشار شکسته و در نهایت کشیده شده است. معمولا ضایعات نوک ریشه و آبسه احتمالی با یک درمان خوب ریشه بهبودی پیدا می کند.
بازدیدها :
3,207